Jen pro otrlé :-)

Můžete namítnout, že příspěvky o jídle by na karate blogu být neměly. Možná to s karate přímo nesouvisí, ale stejně si myslím, že by byla škoda se o některé japonské kulinářské perly nepodělit. A začneme pěkně zostra 🙂

Vždycky jsem byl zastáncem hesla, že vyzkoušet se má všechno a že by vám předsudek neměl zabránit v ochutnání něčeho neobvyklého. Neobvyklost je samozřejmě relativní, ještě před pár lety se spousta lidí ofrňovala nad syrovou rybou na rýži a dnes je suši stále více populární a vyhledávaná pochoutka. Trochu mne mrzí, že se u nás tolik vžilo dávat do suši avokádo a že za typický druh jsou považovány obráceně motané maki (ani na jedno běžně v Japonsku nenarazíte), ale budiž, lepší nějaká osvěta, než žádná…

Japonská kuchyně však není jen suši… 😉

Už je to měsíc a půl od mé poslední návštěvy Japonska. Týden tréninku s Kató senseiem a nakonec dlouho očekávaná zkouška na další dan. Po jednom z večerních tréninků sensei zavelel, že dneska se jde do Hatake, neboli do malé místní izakaya (hospůdka) a hned dodal: „Uvidíš proč“. Až cestou jsem se dozvěděl, že Hatake nepravidelně v pátek nabízí speciální podpultovku, o které vědí pouze štamgasti a na běžném menu ji nenajdete. Nebudu to dál protahovat, jednalo se o hovězí srdce a jazyk, pochopitelně syrové 🙂

Hatake

Hatake

Celá pravda je taková, že jde o právě poraženou krávu, že se vybírají jen určité části srdce, to se důkladně propírá a čistí a nakonec okamžitě servíruje s trochou pórku, sezamového oleje a sójovky. Navíc si můžete k dokonalosti pomoci ještě česnekem, či zázvorem. Myslete si co chcete, v kombinaci s dobrým nihonšu (sake) jsou to chuťové orgie a jediné, co vás o ně může připravit je předsudek.

V Japonsku je spousta pochutin, ke kterým se běžně cizinec nemá šanci dostat. Je to pochopitelné, představte si, že někoho pozvete na podpultovku, která je k mání jednou za čas, máte nárok pouze na jednu porci (aby se dostalo na všechny štamgasty) a dotyčná osoba se bude ošklíbat a nakonec si dá radši kuře… 😀 To se bohužel netýká jenom jídla a tak se stává, že člověk při návštěvě této země dostane pouze svrchní vrstvičku celé kultury a to pravé Japonsko si místní nechávají pro sebe. Když se nad tím tak zamyslím, asi to bude stejné i v ostatních zemích všude na světě.

Hatsu-tan (vlevo srdce, vpravo jazyk)

Hatsu-tan (vlevo srdce, vpravo jazyk)

Nihonšu

Nihonšu

 

P.S. Fakt je to sake, ne saké 🙂

Líbil se Vám článek? Zvažte, prosím, podporu blogu a staňte se patronem.
Become a patron at Patreon!
Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.